De Nederlandse appel- en perenoogst zal dit jaar goed zijn. Het belangrijkse appelras, de Elstar, kent een sterke groei. De Rubens is minder in trek.

De eerste pluk wordt 2 weken eerder verwacht dan gemiddeld en vergeleken met 2013 zelfs 4 weken eerder. Toen kwam de oogst door het koude voorjaar juist later op gang. Dit jaar zal daarom sprake zijn van een langer verkoopseizoen voor appels en peren, meldt brancheorganisatie GroentenFruit Huis.

De oogstraming komt uit op 350 miljoen kilo appels en 336 miljoen kilo peren. Ten opzichte van vorig jaar komt dit neer op een 12 procent grotere appeloogst en is de productie van peren naar verwachting 3 procent groter.

Favoriete appel en peer: Elstar en Conference

De raming van het belangrijkste appelras Elstar valt 13 procent hoger uit in vergelijking met 2013. Van het ras Jonagold zal naar verwachting 9 procent meer worden geplukt. Bij bijna alle appelrassen is de oogst hoger geraamd dan een jaar terug. Uitzondering is Rubens, met een 13 procent lagere oogst, waarvan het areaal is gedaald.

De oogst van Conference, veruit het grootste perenras, bedraagt 265 miljoen kilo. Dit is 4 procent meer dan in 2013. Zowel het oppervlak als de productie per hectare is groter.

Bijna 80 procent van de perenoogst in Nederland bestaat uit de Conference peer. De oogstverwachting van het tweede ras, Doyenné du Comice, is met 28 miljoen kilo even hoog als die van verleden jaar.

Warme lente en zomer goed voor oogst appels en peren

Door het vroege voorjaar en de goede weersomstandigheden groeien de vruchten voorspoedig, zegt het GroentenFruit Huis. De vele zonuren geven de vruchten naar verwachting een hoger suikergehalte, wat de smaak ten goede zal komen.

In Nederland wordt op 7850 hectare appels geteeld. Het areaal is daarmee iets kleiner dan vorig jaar. Het oppervlak peren steeg licht naar zo'n 8600 hectare.

Lees ook

Nederland wordt qua productie meer perenland, maar we eten meer appels

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl